Egy sziget az idegenben

alt
 

Hozzád szólok aki, akárcsak mint én, 18 és a halál között vagy. Hozzád, aki új hazát kerestél, itt születtél, vagy csak éppen átmenetileg vagy Svédországban.

A SOMIT egy országos egyesület, baráti társaság jelleggel. Össze ne téveszd a svédországi helyi egyesületekkel! Évente 3-4-szer van találkozó csak. De akkor nagyon! (2-3 napig abba sem hagyják) Az átlagéletkor 30 év, ám lélekben 22 körül jár mivel sok a későn érő típus.
 
A SOMIT nem tudja pótolni az otthon hagyott barátaidat, sörözők, kávézók meghitt jó beszélgetéseit, a házibulikat.  Viszont szemtanúja voltam az elmúlt 10 évben, hogyan születtek, új kapcsolatok, barátságok, szerelmek és ez utóbbiból gyerekek is.
A SOMIT nem tud neked munkahelyet szerezni, nyelvet megtanítani, lakást, és gyerekeidnek óvodát biztosítani. De ha elvegyülsz egy hétvégén 60-70 ember között, akkor biztos, számodra hasznos információkat tudsz szerezni. Hisz a legtöbben nem itt születtek, és mindenki egyszer elkezdte itt az új életét.

Ha netán elvetődnél egy SOMIT találkozóra nem kell attól tartanod, hogy jól megnézik milyen autóval jöttél, tapogató kérdéseket tesznek fel mézes-mázosan, és jól kibeszélnek. Nem kell feszengve ülnöd egy báli asztalnál, hallgatnod és nézned amint a nép éppen az "elment a Lidi néni a vásárra" ropja a táncot. Elköthetsz egy kenut, horgászhatsz, előadást hallgathatsz, segíthetsz a konyhában, vagy éppen csak beszélgethetsz itt-ott összeverődő csoportokban.

Ha szereted, vagy legalább el tudod fogadni az emberek sokszínűségét akkor bizonyára szórakoztató lenne számodra egy ilyen találkozó. A mérnök, aki most munkanélküli és Fornettit árul országszerte. A mérnök, aki ugyancsak munkanélküli, éppen lencsét csiszolgat a csillagászati távcsövéhez, gyereket nevel és aktívan segít a SOMIT szervezésében. Az autószerelő, aki megszereli az autódat két sörözés között. A fizikus, aki mindig hajnalban érkezik, a bak jegyében született és otthon mindent rendbe rak, mielőtt útnak indul. A szobafestő, aki miszlikbe törte magát egy autóbalesetben, és fél év után saját állítása szerint, már olyan finoman jár, mint a puma. A nagy horgász aki, két tóparti kiruccanás között ebédet főzött 60 emberre.  A konduktor, aki programokat szervez a SOMIT-nak és egyben a rendfenntartó erők parancsnoka a találkozókon. A rocker kinézetű titkár, aki egy nagy számítógépes játékon felverekedte magát világelsők közé. Még sorolhatnám.
 
Valahányszor úton vagyok hazafele egy találkozóról, mindig az Üvegtigris c. film karakterei jutnak eszembe. Életek, arcok, mentalitások. Nagyon különbözőek, és mégis egy helyen. Igen, ez a SOMIT, egy csomópont, ahol évente 4-szer összefutnak az emberek, aztán folyatják hétköznapjaik.
Egy pillanatig se hidd, hogy ez egy linkóci társaság, ahol csak ész nélküli buli van. Itt tárult elém az, hogy mennyi magyar él itt már régóta, és milyen sokan tudásukat adták a svéd társadalom építésébe. A SOMIT igyekszik őket felkutatni, rávenni, hogy tartsanak előadást a találkozókon. Érdekes találkozni olyan emberekkel, akik, csak fejlesztik maguk és a tudásnak és a társadalomnak élnek.
 
Néha tallózom a neten. Én, személy szerint, bealszom az olyan lózungoktól, amit nap mint nap olvasok, hogy a "magyarságod megőrzése","a magyar kultúra megőrzése", "az anyanyelv ápolása".
 Minden nyelv változóban van, a magyar kultúrát gyakorlom, mert az magától jön ha/mivel ott születtem, ott nőttem fel. Az ember nem vetheti le, mint egy ruhát. A magyar anyanyelvemet, meg hogyan ápoljam olyan helyen, ahol a "magyarúl" így hosszú "u"-val van írva?
Ha érzed azt, hogy a magyarságod, nem csak hangoztatásból és zászlólengetésből áll, hanem meg akarod őrizni a magyarságodból azt, ami jó, akkor dobd be a hálózsákod meg a családod, az autóba és gyere el egy gondtalan hétvégére.
Látszunk, hallatszunk, vi ses, see U !

 

Sz.A.

 

 

2024. évi rendezvényeink

Téli tábor: február 9-11.
Tavaszi tábor: május 3-5.
Ifi tábor: (tavasszal)
Nyári tábor: június 20-23.
Családos tábor: szeptember 20-22.
Őszi tábor 18+: október 25-27.

SOMIT-póló kalauz

Az alábbi képre kattintva megtekinthető a SOMIT póló és sapka utazásainak térképe.

Támogatóink

keszult 1 

 

bga alap logo 1

Ki van itt?

Oldalainkat 178 vendég és 0 tag böngészi

Free Joomla templates by L.THEME